18 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaVMWAREvCSA Postgresql Logs and Pg_Top

vCSA Postgresql Logs and Pg_Top

Merhaba,

Bu bölümde Postgres günlüklerinin nasıl analiz edileceği ve vCSA’nın veritabanında hata ayıklamak için pg_top komutunun nasıl kullanılacağınızın bilgisin paylaşacağım.

Postgres günlük dosyalarını listelemek için PuTTY penceresinde aşağıdaki komutları çalıştırın,

  • cd /var/log/vmware/vpostgres/
  • ls -l postgresql-*

Numaralandırılmış her günlük dosyasının ayın farklı bir gününe ait olduğunu unutmayın; örneğin yukarıdaki postgresql-01.log 1 Şubat’a ait veritabanı günlük girişlerini içermektedir.

Örneğin hangi SQL sorgularının bir saniyeden (1.000 ms) daha uzun sürdüğünü görmek için ‘duration’ dizesini içeren günlük girdilerini arayalım.

  • grep duration postgres*


Bir sorun olduğundan şüphelendiğimizde veritabanı performansına nasıl bakarız?

pg_top‘a bakacağız.

  • cd /opt/vmware/vpostgres/current/bin/
  • ./pg_top -U postgres -d VCDB

Eğer top (Linux performans izleme aracı) veya esxtop (ESXi için eşdeğer) programlarına aşinaysanız, pg_top’un benzer bir görünüme sahip olduğunu fark edeceksiniz.

Varsayılan pg_top ekranı size bir genel bilgi verir. Genel bakış bölmesi PostgreSQL veritabanınızın (VCDB) o anda tükettiği CPU ve bellek kaynaklarını ölçer (ekranın üst yarısı); görev bölmesi (alt yarısı) size en çok CPU kaynağı tüketen işlemleri gösterir.

CPU aktivitesi hiçbir zaman %70’ten fazla olmamalıdır. pg_top varsayılan olarak verilerini her saniye yeniler.

Bu otomatik yenilemeyi duraklatmak için “p” tuşuna basın; alternatif olarak, daha düşük bir yenileme hızı ayarlamak için “s” tuşuna basın ve ardından ekran yenilemeleri arasındaki saniye sayısını girin.

Yardım menüsünü görmek için “h” tuşuna basın. Yardım menüsü pg_top’tan sütunların nasıl ekleneceğini, kaldırılacağını ve yeniden sıralanacağını açıklar. Çıkmak için “q” tuşuna basın. pg_top’un yük altındayken nasıl göründüğünü görelim.

pg_top’un başka bir ekran görüntüsü, ancak PostgreSQL veritabanı CPU yoğun bir sorgu çalıştırırken. Burada dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var:

  1. Bu işlem için CPU %97,79’dur (çok yüksek)
  2. Bu işlem için PID 3063’tür (sorgu ayrıntılarını göstermek için “Q” komutu kullanılırken girilir)
  3. Bu işlem için DURUM “run “dır, yani işlem hala çalışmaktadır (diğer işlemlerin “uyku” durumunda olduğuna dikkat edin)
  4. Bu komut “DECLARE CURSOR” içerir; CURSOR genellikle istatistik tablosunda bir sorgu anlamına gelir.

Umarım Faydalı Olmuştur..

Ömer Koçyiğit | IT Blog
Ömer Koçyiğit | IT Bloghttps://www.omerkocyigit.com
İstanbul Doğumluyum, 17+ yıldır Bilgi Teknolojileri sektörü içerisindeyim. Beykent Üniversitesi Bilgisayar Bölümü, Anadolu Üniversitesi işletme bölümü ve sonrasında Beykent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (Yüksek Lisans) bölümünden mezun oldum.
BENZER YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

Son Yorumlar