17 Ocak 2025 Cuma

Devops Nedir

Merhabalar,

Son yıllarda DevOps, Machine Learning, IOT  gibi kavramları çok duyuyoruz. Bu makale serisinde ilk olarak DevOps nedir bu konuyu detaylı inceleyeceğiz.

Arkadaşlar Teknoloji değişiyor, kullandığımız ve yönettiğimiz sistemler değişiyor, Cloud Migration senaryoları yanı sıra artık hizmetlerimizinde otomatize olmasını istiyoruz.

DevOps Nedir?

Son zamanlarda popülaritesi gittikçe artan bu terimi sıkça duyuyoruz, DevOps kelimesi, Uygulamaların geliştirildiği development tarafı ve geliştirildikten sonra artık sistemin bir parçası olan operasyon tarafı için ortak bir yapıdır. Devops bu iki yapının beraber işletildiği yapıya denmektedir. Yani yazılan ve uygulanan bir surecin bir servis olarak baştan sona kadar (Development surecinden Sistem ile entegre olan sürece kadar olan bir surec yonetimidir)

Devolopment kisminda yazilim ve analist birimleri ayrı ayrı calisiyor Agile ile birlikte bu kavramlar değişti yazılımcılar ile analistler birlikte calisiyor. Bu calismalar sonucunda canlı ortama yani operasyona alma süreçlerinde beraber çalışmak zorundalar.

Agile bir proje yonetim metodolojisidir. Development ve Operations kelimelerinin birleşmesi ile ortaya çıkan bir yaklaşım. DevOps, otomasyona, iletişime, ortak çalışmaya ve entegrasyona vurgu yapan bir yazılım geliştirme metodu olarak tanımlanıyor

Dev

“Dev”, genelde yazılım geliştiricileri için kullanılır, ancak gerçekte daha geniş bir topluluğu temsil eder ve “yazılım geliştirme için çalışan herkes”i kapsar.

Ops

“Ops”, “Dev”e göre daha geniş bir kapsamlıdır. Ops deyince sistem mühendisleri, sistem yöneticileri, veri tabanı yöneticileri, network mühendisleri, güvenlik uzmanları ve daha birçok meslek grubunu kapsar.

DevOps temel olarak aşağıdaki operasyon ve süreçleri kapsar.

  • Altyapı Otomasyonu
  • Konfigürasyon Yönetimi
  • Dağıtım Otomasyonu
  • Altyapı İzleme
  • Log Yönetimi
  • Uygulama ve Performans Yönetimi


Sonuç olarak DevOps yeteneklerinizi arttırdığınızda altyapıda oluşacak sürekli tekrarlayan işleri otomatikleştirmiş olacaksınız. Zaman ve Maliyet kazancı sağlayacaksınız. Aynı zamanda insan hatalarından kurtulup sadece sizin istediğiniz şekilde sürece uygun bir şekilde ilerleyen otomatik yapılar elde etmiş olacaksınız. Tüm bu kazanımların yanında konsolidasyon, standardizasyon sağlayıp karmaşıklığı da azaltmış olacaksınız.Tüm bu faydalar katma değeri olmayan süreç ve operasyonlarla uğraşmadan farklı işlere yönelmenizi sağlayacaktır.

Yazılım ekibi IIS ve SQL ortamında çalışacak bir uygulama hazırladığını ve sizden bu ortamı istediklerinde siz SQL kurulu bir Windows Server ve üzerinde IIS Servisinin X rolünün de kurulmuş halde 20 dakika içinde hazırlayabiliyorsanız işte bu süreçlere başlamış ve bakış açınızı DevOps pratiğine uydurmuşsunuz demektir.

Cloud ortamınızı Azure da barındırıyorsanız aşağıdaki tablodaki gibi Open Source DevOps toollarını rahatlıkla kullanabiliyor ve hızlıca devreye alabiliyorsunuz.

Tüm dünyada mevcut en popüler açık kaynak ürünlerden bazıları;

Ömer Koçyiğit | IT Blog
Ömer Koçyiğit | IT Bloghttps://www.omerkocyigit.com
İstanbul Doğumluyum, 17+ yıldır Bilgi Teknolojileri sektörü içerisindeyim. Beykent Üniversitesi Bilgisayar Bölümü, Anadolu Üniversitesi işletme bölümü ve sonrasında Beykent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (Yüksek Lisans) bölümünden mezun oldum.
BENZER YAZILAR

Popüler Yazılar

Son Yorumlar